• Παπαστάμου Ανδρέας Ν., Παρασκευοπούλου-Κόλλια Μαρία,

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

Νέο
ISBN: 978-618-221-007-9

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 122074403

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2023

ΣΕΛΙΔΕΣ: 216

Κατηγορίες: , .
Κατηγορίες: ,

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ OIKONOMIA: Από τη Νομιμότητα στην Εργαλειοποίηση

Συγγραφέας/είς: “Παπαστάμου Ανδρέας Ν.” “Παρασκευοπούλου-Κόλλια Μαρία

€10.30

Ποσότητα:

Τον Οκτώβριο του 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε μια πολιτική απόφαση-σταθμό στην ιστορία των χρηματοοικονομικών: Ο Κανονισμός για τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων (Markets in Crypto-Assets, MiCA Regulation) αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και διευρύνει το πεδίο εφαρμογής σε νέα πεδία: κρυπτονομίσματα και ξέπλυμα χρήματος, προστασία καταναλωτών, αξιοπιστία συναφών εταιρειών, αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού η έκδοση («εξόρυξη») κρυπτονομισμάτων απαιτεί ισχυρή υπολογιστική ισχύ, δηλαδή πολύ μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτοπόρος στη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία, και ως εκ τούτου αναμένονται επιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια μελέτη με στόχο την αποσαφήνιση του ρόλου των εικονικών νομισμάτων στη λειτουργία και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με προτάσεις για την ορθολογική και αποδοτική διαχείρισή τους, οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και ως εκ τούτου με την ένταξή τους στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Μια οικονομική, κοινωνική και νομική διάσταση ενός ιδιαίτερα πολύπλοκου σύγχρονου μέσου διεθνών οικονομικών συναλλαγών, σε τέσσερα κεφάλαια:

  • σκιαγράφηση του τοπίου της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • νέες προκλήσεις της χρηματοοικονομικής μηχανικής, σε έναν κόσμο σε διαρκή κρίση,
  • «αποκωδικοποίηση» της λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων: από το τεχνολογικό υπόβαθρο του Blockchain και τους τρόπους αγοράς κρυπτονομισμάτων, μέχρι τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τράπεζες και αγορές κρυπτονομισμάτων
  • και τέλος, το νομοθετικό πλαίσιο: τα κρυπτονομίσματα ως αντικείμενο-μέσο τέλεσης εγκλημάτων, με αναφορά στους σχετικούς κανόνες de lege lata και de lege ferenda.

Ένα προκλητικό πεδίο που εισάγει ό,τι πιο σύγχρονο, τεχνολογικά, στον εύθραυστο κόσμο της χρηματοοικονομικής.

Περιέχει: Πρόλογος - Το Tοπίο: Eυκαιρίες και Aπειλές - Η Αγωνία Ενός Κόσμου σε Κρίση - Κρυπτονομίσματα: Από τη θεωρία στην πράξη - Κρυπτονομίσματα-Νομοθετικό πλαίσιο - Βιβλιογραφία - Ευρετήριο

ISBN: 978-618-221-007-9
Κωδικός Ευδόξου: 122074403
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2023
Σελίδες: 216
Εκτύπωση: Μονόχρωμο
Διαστάσεις: 14 x 21
Εξώφυλλο: Μαλακό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Επισκέπτης Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Υπηρέτησε 23 χρόνια ως οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα και το εξωτερικό (Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια, Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Γενεύη). Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles, ULB). Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και φοίτησε στο Τμήμα Εμπορικών Ακολούθων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην οικονομική διπλωματία, τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα οικονομικά της εκπαίδευσης, με περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης στις Ποινικές Επιστήμες (Ποινικό Δίκαιο, Ποινική Δικονομία, Εγκληματολογία) και στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο πλαίσιο των αντίστοιχων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στο αντικείμενο του Γερμανικού, του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στο αντικείμενο του Ποινικού Δικαίου και ειδικότερα της διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού, δικηγόρος και μετακλητή συνεργάτης του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.