• Παπαδημητρίου Ευριπίδης, Φραγκόπουλος Ιωάννης,

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

ISBN: 978-960-418-797-3

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 77106805

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018

ΣΕΛΙΔΕΣ: 376

Κατηγορίες: , , .

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Συγγραφέας/είς: “Παπαδημητρίου Ευριπίδης” “Φραγκόπουλος Ιωάννης

€34.67

Ποσότητα:

Περιέχει: ΜΕΡΟΣ Α: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, Κοινωνικές Ανισότητες και Περιβάλλον, Θεωρητική Ανάλυση της Περιβαλλοντικής Ανισότητας, Η Περιβαλλοντική Ανισότητα ως Πεδίο Κοινωνικής Έρευνας, Η Παγκοσμιοποιημένη Περιβαλλοντική Ανισότητα, ΜΕΡΟΣ Β: ΧΩΡΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ,  Κοινωνία, Χώρος και Πρακτικές Πολιτισμικές Αναπαραστάσεις, Πρακτικές και Χώρος Έμφυλες Αναπαραστάσεις, Χώρος και Πρακτικές, Αναπαραστάσεις της Κοινότητας και των Ορίων: Ταυτότητες, Εθνοτισμός, Εθνικισμός και Χώρος, Βιβλιογραφία, Παράρτημα εικόνων, Ευρετήριο.


Το αγαθό "περιβάλλον" είναι σε όλες του τις μορφές κοινωνικά άνισα  κατανεμημένο. Επίσης άνισα κατανεμημένες είναι και οι συνέπειες της  υποβάθμισης του περιβάλλοντος, σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο  κύκλος της περιβαλλοντικής ανισότητας έχει την αφετηρία του στους  τόπους με το εντονότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στις ομάδες και στις  κοινωνίες της υψηλής κατανάλωσης και της αστείρευτης δίψας για  ενέργεια και φυσικούς πόρους, και ολοκληρώνεται με δραματικό τρόπο  στους τόπους εκείνους, οι οποίοι πλήττονται από την άνιση κατανομή των  φυσικών πόρων, του πλούτου, της γνώσης και της ευημερίας. Οι ποικίλες  εκφάνσεις της περιβαλλοντικής ανισότητας και οι διαδικασίες με τις  οποίες οι υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες την απαράγουν αποτελούν  κεντρικά ζητήματα για το πρώτο μέρος του βιβλίου.

 

Στο Β’ μέρος του βιβλίου ο Γιάννης Φραγκόπουλος εξετάζει τον κτισμένο χώρο ως το κοινωνικό προϊόν της δράσης των ομάδων και των κοινωνιών που βαθμιαία αποκτά μια αναλυτική και ερμηνευτική αυτονομία με την κοινωνιολογία του χώρου, της αστική κοινωνιολογία, την πολιτισμική γεωγραφία και την ανθρωπολογική προσέγγιση του χώρου. Οι ανθρώπινες πρακτικές που δομούν τον χώρο, οι αναπαραστάσεις που ενσωματώνονται στη χωρική οργάνωση και στις χωρικές κατανομές, «συμμετέχουν» στην αναπαραγωγή αλλά και στην μεταβολή των κοινωνικών σχηματισμών. Έτσι οι ταξικές, οι έμφυλες, οι φυλετικές, οι εθνοτικές και οι εθνικές διαφορές συγκροτούν την «γραμματική» όχι μόνο των πολιτισμών αλλά την «γραμματική» των χωρικών μορφών.

 

ISBN: 978-960-418-797-3
Κωδικός Ευδόξου: 77106805
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2018
Σελίδες: 376
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 17 x 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Ο Ευριπίδης Παπαδημητρίου είναι κοινωνιολόγος (Dipl. Soz. / Dr.Phil. του Πανεπιστημίου του Marburg/Γερμανία). Διδάσκει κοινωνιολογία, περιβαλλοντική πολιτική και περιβαλλοντική κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο του έργο αφορούν στη συγκριτική ανάλυση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, στην περιβαλλοντική ανισότητα και στις διεθνείς πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Γιάννης Φραγκόπουλος είναι κοινωνιολόγος – ανθρωπολόγος (Dipl. Soc. UCL Be., Dipl. Anthropo. UCL Be., DEA Anthropo. EHESS-Paris., Doct. Soc. UCL Be), Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Χώρου». Έχει αναπτύξει εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα σχετικά με την Κοινωνιολογική και ανθρωπολογική προσέγγιση του αστικού και του ύπαιθρου χώρου, την κοινωνικοχωρική ανάλυση με βάση ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα, τον κοινωνικό διαχωρισμό και την ανισότητα στην πόλη, τις εθνοπολιτισμικές ταυτότητες και τις μειονότητες. Πραγματοποίησε εκτεταμένες κοινωνικο-ανθρωπολογικές έρευνες στην ορεινή ζώνη και στην πόλη της Ξάνθης. Διδάσκει κοινωνιολογία της πόλης και της υπαίθρου, πολιτισμική γεωγραφία και ανθρωπολογία του χώρου και ερευνητική μεθοδολογία