• Παπαδάκης Ε.

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

Νέο
ISBN: 978-618-221-053-6

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 122086103

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2024

ΣΕΛΙΔΕΣ: 464

Κατηγορίες: , , .

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Συγγραφέας/είς: Παπαδάκης Ε.

€39.44

Ποσότητα:

Ο τομέας δόμησης κατέχει παγκοσμίως μία από τις πρώτες θέσεις στις γενικές βιομηχανικές δραστηριότητες, από πλευράς παραγωγής και οικονομικών μεγεθών. Αντίστοιχη όμως είναι η επίδραση των δραστηριοτήτων του και στο περιβάλλον, όσον αφορά την κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπομπή αερίων θερμοκηπίου (κυρίως CO2), παραγωγή στερεών αποβλήτων κ.λπ., επιπλέον της κρίσης στον χώρο της ανθεκτικότητας των κατασκευών και ιδιαίτερα του σκυροδέματος. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναδειχθούν και να εφαρμοστούν νέες στρατηγικές και τεχνικές για να καταστεί η βιομηχανία δομικών υλικών, και η δόμηση γενικότερα, ένας πιο φιλικός τομέας προς το περιβάλλον.

Στόχος του παρόντος συγγράμματος είναι καταρχάς να αναδείξει το μέγεθος και την έκταση του θέματος: δομικά υλικά – κατασκευές, ανθεκτικότητα & περιβάλλον. Στη συνέχεια αναπτύσσει και διαθέτει στον μελετητή εργαλεία ποσοτικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως η Ανάλυση Κύκλου Ζωής, το Περιβαλλοντικό Κόστος κ.ά., ενισχύοντας επίσης τις γνώσεις μέσω παράθεσης μεθόδων εκτίμησης της ανθεκτικότητας. Επιπλέον, παρουσιάζονται συγκεκριμένες τεχνικές και υλικά μείωσης του περιβαλλοντικού κόστους, εφαρμόζοντας αρχές κυκλικής οικονομίας και βιομηχανικής οικολογίας.

Το παρόν σύγγραμμα απευθύνεται σε (φοιτητές & απόφοιτους) Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανικούς Κατασκευών και Περιβάλλοντος, καθώς επίσης σε παραγωγούς δομικών υλικών και τους παρέχει ένα μεθοδολογικό πλαίσιο για τον σχεδιασμό ανθεκτικών κατασκευών με το ελάχιστο ολικό περιβαλλοντικό κόστος.

Περιέχει: Πρόλογος - Εισαγωγή - Ανάλυση Κύκλου Ζωής - Εκτίμηση Διάρκειας Ζωής - Σύνθεση και Χαρακτηριστικά Σκυροδέματος - Ενανθράκωση Σκυροδέματος - Διείσδυση Χλωριόντων - Άλλοι Μηχανισμοί και Παράγοντες - Περιβαλλοντικό Κόστος - Αρχές Κυκλικής Οικονομίας και Εφαρμογές στη Δόμηση - Χρήση Συμπληρωματικών Υλικών Τσιμέντου στη Δόμηση - Δέσμευση CO2 στις Κατασκευές - Παραδείγματα Εφαρμογών και Περιπτωσιολογικές Μελέτες - Βιβλιογραφία - Ευρετήριο

ISBN: 978-618-221-053-6
Κωδικός Ευδόξου: 122086103
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2024
Σελίδες: 464
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 17 x 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Συγγραφέας:Παπαδάκης Ε.

Ο Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1986) και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1990) στο αντικείμενο της ενανθράκωσης και ανθεκτικότητας του σκυροδέματος σε διάρκεια. Έχει 30ετή εμπειρία σε επιστημονικά και εφαρμοσμένα έργα φυσικοχημικών διεργασιών & περιβάλλοντος, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας κατασκευών και αξιοποίησης παραπροϊόντων, έχει συγγράψει αρκετά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει τιμηθεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σκυροδέματος (ACI) με το Διεθνές Βραβείο Wason Medal για Έρευνα στα Υλικά.

Εργάσθηκε ως Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης – Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής & Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (1992-1996), ως Ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δανίας, Διεύθυνση Δόμησης (DTI, 1997-1998) σε θέματα χρήσης παραπροϊόντων στο σκυρόδεμα (Marie Curie Grant), ως Προϊστάμενος στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Σκυροδέματος, της Διεύθυνσης Έρευνας και Ποιότητας της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ (1999-2000), ως διδάσκων στα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων (2000-2007) και ως ιδιώτης Σύμβουλος Επιχειρήσεων, συνεργαζόμενος με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (2000-2007). Το 2007 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής, και το 2015 Καθηγητής στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, κατόπιν Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Πατρών, στο γνωστικό αντικείμενο «Φυσικές και Χημικές Διεργασίες Περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητα & Βιωσιμότητα Κατασκευών», όπου δίδαξε τα μαθήματα «Φυσικές Διεργασίες», «Τεχνοοικονομική Μελέτη» & «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Σήμερα (από Σεπτ. 2022), είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, όπου διδάσκει τα μαθήματα «Δομικά Υλικά» και «Αρχές Βιώσιμης Δόμησης».