• Βενέρης Ι.

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

ISBN: 978-960-418-903-8

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102071749

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2021

ΣΕΛΙΔΕΣ: 560

Κατηγορία: .
Κατηγορία:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΣ ΣΚΕΠΤΕΣΘΑΙ: Το Είδος και το Μέρος – Έννοιες και Πρότυπα

Συγγραφέας/είς: Βενέρης Ι.

€65.31

Ποσότητα:

Το βιβλίο αποτελεί μια μεγάλη περιήγηση, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, διερευνώντας προσεγγίσεις αναπαράστασης πληροφοριών των κτιρίων.

Ακολουθεί τη μεθοδολογία των τεσσάρων θεωρητικών ομοιωμάτων, δηλαδή  γεωμετρικό, αριθμητικό, φραστικό, μηχανικό, την οποία ο συγγραφέας διατύπωσε αρχικώς στην 1η Έκδοση (2011) του βιβλίου του Πληροφορική και Αρχιτεκτονική, Εκδόσεις Τζιόλα, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, μέχρι τα  εθνικά και διεθνή πρότυπα (όπως το ISO10303/STEP), και το Πληροφορικό Ομοίωμα Κτιρίου (Building Information Model – BIM). Τα τέσσερα ομοιώματα είναι επαρκώς θεμελιωμένα.

Η μεθοδολογία αυτή βασίζεται αφενός σε στοιχεία που έχει ανακαλύψει η αρχαιολογική έρευνα σε αρχαία κτίρια, που διασώζονται χαραγμένα στους ημιτελείς αρχαίους Ελληνικούς Ναούς και σε μαρμάρινες πλάκες, δηλαδή στις αρχαίες Ελληνικές Επιγραφές, όπως της Σκευοθήκης του Φίλωνος στον Πειραιά. Αφετέρου, βρίσκονται  σε βιβλιογραφικές πηγές, όπως τα βιβλία του Βιτρούβιου, του Alberti, του Palladio και τις σημαντικές νεότερες εργασίες του Choisy, του Durand και τα βιβλία μερολογίας, ειδολογίας και κοστολόγησης μερών και εργασιών των Άγγλων Quantity Surveyors (όπως του B. Fletcher), ενώ σποραδικές πληροφορίες εντοπίζονται στο Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Το γενικότερο εννοιολογικό πλαίσιο του βιβλίου, των Επιγραφών και των σημερινών προτύπων ακολουθεί τη διάκριση σε μέρη (μερολογία) και την ταξινόμησή τους σε ειδολογικές ιεραρχίες (ειδολογία/οντολογία). Μερολογία και ειδολογία έρχονται επίσης από την αρχαιότητα και εξελίσσονται μέχρι τις μέρες μας, αποτελώντας και βασικά εργαλεία της σύγχρονης Πληροφορικής. Φθάνοντας στην περίοδο μετά τον Β’ΠΠ, εξετάζεται η ανάπτυξη συστηματικών φραστικών μερολογικών και ειδολογικών προτύπων σε διάφορες χώρες, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ISO και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον σπουδαστή των Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών, το βιβλίο καλύπτει ένα πεδίο γνώσης που λίγοι διδάσκοντες γνωρίζουν και λιγότεροι διδάσκουν.

Για τον Έλληνα επαγγελματία μηχανικό, τον εκτιμητή ακινήτων και όλους τους παράγοντες του κλάδου των κατασκευών, προσφέρονται γνώσεις και καθοδήγηση για την πρακτική εφαρμογή της περιγραφής και κοστολόγησης κτιρίων, κατά τα διεθνή μερολογικά και ειδολογικά πρότυπα (όπως ISO, Uniformat®, MasterFormat®) και τις διεθνείς πρακτικές, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν και να συνεργαστούν με διεθνείς εταιρείες. Με ειδική άδεια μάλιστα των σχετικών φορέων, στο βιβλίο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες που δεν καλύπτονται επαρκώς από άλλες πηγές.

Για το ελληνικό Δημόσιο, είναι ουσιώδης πρόκληση να επιβληθούν ως απαιτήσεις για τα δημόσια έργα οι προδιαγραφές των προτύπων που εξετάζονται στο παρόν βιβλίο και αποτελούν διεθνή πρακτική.

Για τους ερευνητές των Θεωρητικών Επιστημών και ειδικά για τον ιστορικό της Αρχιτεκτονικής που ενδιαφέρεται να διερευνήσει πώς σχεδίαζαν οι αρχαίοι και πώς αυτό επι/ανα-βιώνει μέχρι σήμερα, το βιβλίο προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Ο ιστορικός της ναοδομίας θα βρει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχεδίαση των Καθεδρικών ναών.

Το βιβλίο έχει σχεδιαστεί ώστε να  μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς. Οι ασχολούμενοι με τον σχεδιασμό των κτιρίων θα βρουν ιδιαιτέρως ωφέλιμη τη συμπλήρωσή του με το βιβλίο του ίδιου συγγραφέα Πληροφορική και Αρχιτεκτονική, 2η έκδοση, Εκδόσεις Τζιόλα.


Περιέχει: Έννοιες I, Εισαγωγικές, Έννοιες II και Μαγικές Λέξεις, Έννοιες ΙΙΙ. Εφαρμογή στην Αρχιτεκτονική: τύπος, τυπολογίες, μορφή και λειτουργία, 'στοιχεία', μέθοδοι, Τέσσερα Θεωρητικά Ομοιώματα Σχεδίασης και Σχεδιασμού: Αριθμητικό, Γεωμετρικό-Σχεδιαστικό, Φραστικό, Μηχανικό, Φραστικό Ομοίωμα: εφαρμοσμένα μερολογικά, ειδολογικά, οντολογικά ομοιώματα-πρότυπα περιγραφής κτιρίων & εργασιών, Μερολογία και Ειδολογία στον Σχεδιασμό και την Παραγωγή - Έννοιες, Λογισμικά - Δύο Αξιόλογες Διπλωματικές Εργασίες

ISBN: 978-960-418-903-8
Κωδικός Ευδόξου: 102071749
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2021
Σελίδες: 560
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 21 x 29
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Συγγραφέας:Βενέρης Ι.

Ο Γιάννης Βενέρης είναι καθηγητής στο Ε.Μ.Π. στον τομέα Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1955. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη Βρετανία, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας με την εργασία του πάνω στην εμπειρική και θεωρητική ανάλυση των επιπτώσεων της πληροφορικής επανάστασης, με χρήση κυβερνητικο-μαθηματικών μοντέλων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.