• Κυράτσης Παναγιώτης, Ευκολίδης Νικόλαος, Μηνάογλου Πρόδρομος, Μανάβης Αθανάσιος,

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

ISBN: 978-960-418-932-8

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102072449

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2021

ΣΕΛΙΔΕΣ: 904

Κατηγορία: .
Κατηγορία:

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Συγγραφέας/είς: “Κυράτσης Παναγιώτης” “Ευκολίδης Νικόλαος” “Μηνάογλου Πρόδρομος” “Μανάβης Αθανάσιος

€105.37

Ποσότητα:

Ο σχεδιασμός ενός προϊόντος αναπτύσσεται μέσα από την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης σειράς βημάτων. Ως προϊόντα μπορούν να προσδιοριστούν αντικείμενα από διαφορετικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, μορφές αυτοκινήτων και μέσων μεταφοράς, αρχιτεκτονικές εφαρμογές, ρομποτικές κατασκευές, δομές με εικαστική αναφορά κ.ά. Η εύρεση της ιδέας με σκοπό την επίλυση ενός σχεδιαστικού προβλήματος αποτελεί την έναρξη της ολιστικής προσέγγισης σχεδιασμού και ανάπτυξης του συνόλου των προϊόντων.

Ο σχεδιαστής με τη χρήση και την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθοδολογιών ολοκληρώνει τα επιμέρους βήματα προσπαθώντας να εντοπίσει τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα προσεγγίσουν τον τελικό σχεδιασμό οποιουδήποτε προϊόντος. Ο συνδυασμός εργαλείων δημιουργικότητας και νέων τεχνικών υπολογιστικής σχεδίασης, που βασίζονται στον προγραμματισμό και τα μαθηματικά, αποτελεί μια νέα προσέγγιση που σκοπεύει στην καινοτομία με έμφαση στη δημιουργία τελικών εφαρμογών και επίκεντρο την ικανοποίηση του τελικού χρήστη και καταναλωτή.

Το βιβλίο περιλαμβάνει το σύνολο των εργαλείων δημιουργικότητας και υπολογιστικού σχεδιασμού, τα οποία ο εκκολαπτόμενος σχεδιαστής μπορεί να ακολουθήσει με σκοπό να παράγει ολοκληρωμένες ιδέες και προτάσεις καινοτόμων εφαρμογών. Η παρουσίαση συγκεκριμένων μελετών περίπτωσης από διάφορες κατηγορίες προϊόντων αποσκοπεί στη διεύρυνση των οριζόντων για κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να ασχοληθεί σε βάθος με τον σχεδιασμό προϊόντων.


Περιέχει: Πρόλογος - Ενότητα Α –  1. Ανάπτυξη προϊόντων, 2. Μεθοδολογίες σχεδιασμού προϊόντων, 3. Εργαλεία σχεδιασμού προϊόντων, 4. Μελέτες περίπτωσης στο σχεδιασμό προϊόντων, Ενότητα Β – 1. Εισαγωγή στον προγραμματισμό, 2. Εργαλεία υπολογιστικού σχεδιασμού, 3. Μελέτες περίπτωσης υπολογιστικού σχεδιασμού - Ευρετήριο

ISBN: 978-960-418-932-8
Κωδικός Ευδόξου: 102072449
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2021
Σελίδες: 904
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 29 x 21
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Ο Παναγιώτης Κυράτσης είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (www.kyratsis.com). Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου «ΤΗΜΕΝΟΣ» και διευθυντής του ερευνητικού Εργαστηρίου CODE+ (Computational design and Digital Fabrication) του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην ερευνητική περιοχή της βελτιστοποίησης μηχανουργικών κατεργασιών με συστήματα CAD/CAM από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών M.Sc. in Automotive Product Engineering & M.Sc. in CAD/CAM (Cranfield University, UK) και ΜΔΕ στη Διασφάλιση Ποιότητας (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Έχει απασχοληθεί σε πλειάδα βιομηχανικών και ερευνητικών έργων και θεωρείται εξειδικευμένος σε θέματα σχεδιασμού, κατασκευής και ανάπτυξης προϊόντων. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα συστήματα CAD/CAM/CAE, σχεδιασμός προϊόντων, τις μηχανουργικές κατεργασίες κλπ. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 20 βιβλίων και πάνω από 150 επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Έχει καταθέσει 12 βιομηχανικά σχέδια και μία ευρεσιτεχνία στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), και είναι μέλος της ομάδας έκδοσης σε γνωστά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το 2020 αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των διεθνών βραβείων για το σχεδιασμό προϊόντων Good Design Awards.

Ο Νικόλαος Ευκολίδης είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Παράλληλα συνεργάζεται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Συστήματα CAD/CAM και στο Σχεδιασμό Προϊόντων. Διαθέτει συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα σχεδιασμού και νέων τεχνολογιών και έχει παρουσία σε κλαδικά περιοδικά, περιοδικά με θεματική το design με σχετικά άρθρα. Τέλος, έχει στο όνομα του σειρά από επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, ενώ έχει καταχωρημένο μεγάλο αριθμό Βιομηχανικών Σχεδίων στον ΟΒΙ. Η ιστοσελίδα του είναι www.efkolidis.eu.
Ο Πρόδρομος Μηνάογλου είναι βιομηχανικός σχεδιαστής και μέλος της δημιουργικής ομάδας του heptahedron.studio. Παράλληλα συνεργάζεται με το ερευνητικό εργαστήριο CODE+ (Computational Design and Digital Fabrication Lab) του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με επιστημονικές εργασίες στα πεδία του σχεδιασμού προϊόντων και του υπολογιστικού σχεδιασμού. To ερευνητικό του ενδιαφέρον κινείται στις περιοχές, της τρισδιάστατης εκτύπωσης, σάρωσης και πρωτοτυποποίησης προϊόντων. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «Σχεδιασμός Προϊόντων» από τις εκδόσεις Τζιόλα. Η ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο είναι www.minaoglou.com.
Συγγραφέας:Μανάβης Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Μανάβης εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού (heptahedron.studio) και είναι συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανικών Σχεδιασμού Προϊόντων και Συστημάτων όπου διδάσκει το μάθημα Θεωρία και Μεθοδολογία Σχεδιασμού. Παράλληλα είναι μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου CODE+ Lab (Computational Design & Digital Fabrication Laboratory) του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. To ερευνητικό του ενδιαφέρον κινείται στις περιοχές του σχεδιασμού προϊόντων, του υπολογιστικού σχεδιασμού, design thinking, πρωτοτυποποίηση προϊόντων και της οπτικής επικοινωνίας (branding). Το 2020 αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής για τα Good Design Awards. Τέλος, είναι συν-συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων για το βιομηχανικό σχεδιασμό από τις εκδόσεις Τζιόλα. Η ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο είναι www.manavis.eu.