• Λαζαρίδης Χαράλαμπος, Γούλα Αθανασία,

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

Νέο
ISBN: 978-960-418-968-7

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 112692008

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2022

ΣΕΛΙΔΕΣ: 776

ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, ΣΧΗΜΑΤΑ/ΠΙΝΑΚΕΣ

Κατηγορίες: , .

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Θεμελιώδεις Έννοιες – Φαινόμενα Μεταφοράς – Βασικές Διεργασίες

Συγγραφέας/είς: “Λαζαρίδης Χαράλαμπος” “Γούλα Αθανασία

€90.05

Ποσότητα:

Η υψηλή ποιότητα, η ασφάλεια και η διατροφική αξία, το χαμηλό κόστος παραγωγής και το ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνθέτουν την εικόνα ενός επιτυχημένου προϊόντος. Από την επισήμανση αυτή προκύπτει ο ρόλος και η αποστολή του επιστήμονα τροφίμων τόσο στον σχεδιασμό νέων, ανταγωνιστικών προϊόντων όσο και στη συνεχή βελτίωση των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής. Κεντρικός στόχος του είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας/ασφάλειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Αναφορικά με το περιεχόμενο και τις συνιστώσες του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Χημεία, η Μικροβιολογία και η Μηχανική Τροφίμων απαρτίζουν ουσιαστικά τον τρίποδα πάνω στον οποίο στηρίζεται η Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Το σύγγραμμα αυτό στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες διδασκαλίας μαθημάτων Μηχανικής Τροφίμων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Παράλληλα συνιστάται ως απαραίτητο εφόδιο των μάχιμων συναδέλφων που υπηρετούν ως υπεύθυνοι Παραγωγής ή σε Τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R & D) στην Eλληνική Βιομηχανία Τροφίμων.

Περιέχει: Συστήματα Μονάδων–Κλίμακες Θερμοκρασιών - Φυσικές Ιδιότητες και Σύσταση Τροφίμων - Θερμικές Ιδιότητες Τροφίμων–Μορφές Θερμότητας - Πίεση και Τάση Ατμών - Ιδιότητες Ατμού–Ψυχρομετρία - Ισοζύγια Μάζας και Ενέργειας - Υγρασία Εξισορρόπησης – Ενεργότητα Νερού (aw) - Βοηθήματα στην Ύλη του Μέρους Ι - Μεταφορά Ορμής–Ρεολογία - Μεταφορά Θερμότητας - Μεταφορά Μάζας - Μεταφορά, Ανάδευση–Ανάμειξη, Ομογενοποίηση - Διεργασίες Μηχανικού–Φυσικού Διαχωρισμού - Διεργασίες Αλλαγής Μεγέθους–Μορφοποίησης - Εναλλάκτες Θερμότητας - Θερμική Επεξεργασία Τροφίμων - Ψύξη–Κατάψυξη Τροφίμων - Διεργασίες Μεταφοράς Μάζας - Αφυδάτωση - Συμπύκνωση - Απόσταξη - Ηλεκτρικοί Κινητήρες - Παραγωγή Ατμού–Εξοικονόμηση Θερμικής Ενέργειας - Παραγωγή Ψύξης - Αρχές Σχεδιασμού–Υλικά Κατασκευής Εξοπλισμού - Αρχές Διαχείρισης Ενέργειας, Νερού, Αποβλήτων - Ανασκόπηση Μαθηματικών - Εργαστηριακές Ασκήσεις - Χρήσιμοι Πίνακες και Διαγράμματα - Ευρετήριο

ISBN: 978-960-418-968-7
Κωδικός Ευδόξου: 112692008
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 776
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 21 x 29
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ
Συνοδευτικά Βιβλιού: ΥΛΙΚΟ WEB
Για Διδάσκοντα: ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, ΣΧΗΜΑΤΑ/ΠΙΝΑΚΕΣ

Υποστηρικτικό Υλικό

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 213912 / 247887 ή στείλτε μας email στο info@tziola.gr, για να σας αποστείλουμε το υποστηρικτικό υλικό του βιβλίου (μόνο για καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπ/σης που έχουν υιοθετήσει το σύγγραμμα στη διδασκαλία τους μέσω του συστήματος του Ευδόξου).

 Μπορείτε να κατεβάσετε τις συνοδευτικές εργαστηριακές ασκήσεις του συγγράμματος εδώ.

 

ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ 12-09-2023

Ο κ. Λαζαρίδης Χαράλαμπος είναι Ομότιμος Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), όπου υπηρετεί από τον Φλεβάρη του 1986. Σπούδασε Γεωπονία στην τότε Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. (1968-1973) και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα (Η.Π.Α), όπου πήρε δίπλωμα M.Sc. στην Επιστήμη Τροφίμων (1975-1977). Τις διδακτορικές του σπουδές στη Μηχανική Τροφίμων (1977-1980) τις έκανε στο τότε Τμήμα Μηχανικής Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέττης, όπου του απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος (Ph.D). Μετά από μια σύντομη σταδιοδρομία στη Βιομηχανία Τροφίμων (1980-1985) σταδιοδρόμησε στον ακαδημαϊκό χώρο, όπου δίδαξε και διδάσκει μαθήματα Μηχανικής Τροφίμων για πάνω από 35 χρόνια. Στο διάστημα αυτό διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μασσαχουσέττης (1986, 1987), της Μιννεσότα (1991) και του Sao Paulo–Βραζιλία (2011).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν σε θέματα ελαχιστοποιημένης, μη-θερμικής επεξεργασίας τροφίμων (minimal, non-thermal processing). Το ερευνητικό του έργο δημοσιεύθηκε σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και παρουσιάστηκε σε πολλά διεθνή συνέδρια, σε αρκετά από τα οποία υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής. Υπήρξε κριτής ερευνητικών εργασιών σε πολλά διεθνή περιοδικά και αξιολογητής (Referee) διδακτορικών διατριβών σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Είναι συντονιστής σε πολλές συμφωνίες μετακίνησης φοιτητών μεταξύ Πανεπιστημίων του εξωτερικού (Πρόγραμμα Έρασμος) και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ISEKI Food, που αναφέρεται στον συγχρονισμό και την αναβάθμιση προγραμμάτων σπουδών Επιστημών Τροφίμων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Συγκαταλέγεται στα πρώτα, τιμητικά εκλεγμένα μέλη της ISEKI Food Academy (https://www.iseki-food.net/general/academy). Προσκλήθηκε να προσφέρει υπηρεσίες ως Εμπειρογνώμων (expert) της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (DG Agriculture) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Συγγραφέας:Γούλα Αθανασία

H Αθανασία Γούλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., με αντικείμενο τον Σχεδιασμό και τη Βελτιστοποίηση των Διεργασιών Επεξεργασίας Τροφίμων. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου αποφοίτησε το 1996. Συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο Τμήμα, από όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 2005. Παράλληλα, έλαβε δίπλωμα μεταπυχιακών σπουδών στη Διασφάλιση Ποιότητας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2006). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. (2005-2007).

Εργάστηκε ως χημικός μηχανικός σε βιομηχανία παραγωγής κονσερβοποιημένων παραδοσιακών προϊόντων και κρεμωδών προϊόντων τύπου σαλάτας (1997-1998), ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας (2005-2009) και ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Βιομηχανιών Τροφίμων και Αγροτικών Βιομηχανιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ. (2007-2010). Το 2010 διορίστηκε στη βαθμίδα του Λέκτορα στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο «Επιστήμη Τροφίμων – Σχεδιασμός και Βελτιστοποίηση Διεργασιών Επεξεργασίας Τροφίμων» και το 2015 ανέλαβε τη διδασκαλία ως Επίκουρη Καθηγήτρια, ενώ από το 2019 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Έχει δημοσιεύσει 62 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 10 κεφάλαια σε βιβλία και 85 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει περισσότερες από 3500 ετεροαναφορές. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον σχεδιασμό διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων, στη μοντελοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων με χρήση προγραμμάτων υπολογιστικής ρευστομηχανικής (CFD), στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πρότυπου εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων και διαχείρισης αποβλήτων βιομηχανικών τροφίμων (ανάκτηση συστατικών), καθώς και στην ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων που περιγράφουν τη θερμική απενεργοποίηση θρεπτικών συστατικών τροφίμων σε διεργασίες επεξεργασίας.