• Δεληγιαννάκης Ι.

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

ISBN: 978-960-418-946-5

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102071944

ΕΚΔΟΣΗ: 2η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2022

ΣΕΛΙΔΕΣ: 648

ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ: ΣΧΗΜΑΤΑ/ΠΙΝΑΚΕΣ

Κατηγορίες: , , .

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, 2η Έκδοση

Συγγραφέας/είς: Δεληγιαννάκης Ι.

€56.63

Ποσότητα:
Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις & Αρχές Ανάλυσης Κύκλου Ζωής

Με τον ερχομό της εποχής της μαζικής κατανάλωσης, ενέσκηψε το θέμα της ανακύκλωσης και διαχείρισης των υλικών και των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων λόγω της ρύπανσης, με προφανή κοινά παραδείγματα τα πλαστικά και τα ηλεκτρονικά. Σήμερα, η συνειδητοποίηση της έκτασης και της σοβαρότητας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τεχνολογικών υλικών στην οικονομία (υπό το πρίσμα της εντατικής χρήσης των υλικών πόρων) και στην ενέργεια (υπό το πρίσμα της επίπτωσης στο κλίμα του πλανήτη μας) μάς οδηγεί ραγδαία σε ένα νέο πλαίσιο επιστημονικής μεθοδολογικής μελέτης και διαχείρισης του θέματος. Αυτό είναι η Ανάλυση Κύκλου Ζωής των Υλικών (Life Cycle Assessment, LCA) σε σύνδεση με την Κυκλική Οικονομία.

Το παρόν σύγγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μηχανικούς, χημικούς, φυσικούς, επιστήμονες των υλικών και περιβαλλοντολόγους που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν και να εμβαθύνουν στο διεπιστημονικό πεδίο της αλληλεπίδρασης Υλικών-Περιβάλλοντος. Ίσως φανεί χρήσιμο σε επιστήμονες της υγείας που ενδιαφέρονται για θέματα τοξικότητας υλικών και νανοϋλικών, και σε επιστήμονες των οικονομικών που ενδιαφέρονται για την Ανάλυση Κύκλου Ζωής των Υλικών.

Περιέχει: Εισαγωγή, Ρύπανση περιβάλλοντος, Βασικές έννοιες δομικής - φυσικοχημείας των υλικών, Διεπιφανειακή φυσικοχημεία των υλικών, Περιβαλλοντική διάβρωση των υλικών, Η χρήση υλικών για την επεξεργασία ρύπων, Ετερογενής φωτοκατάλυση, Κατάλυση καυσαερίων, Χαμηλού κόστους προσροφητικά, Μοριακή αποτύπωση, Πολυμερικά υλικά - βασικές αρχές και ιδιότητες, Περιβαλλοντική συμπεριφορά και περιβαλλοντικές, Επιπτώσεις των πολυμερών υλικών, Βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή, Τσιμέντο-σκυρόδεμα, Αμίαντος, ανάλυση κύκλου ζωής υλικών, Βασικοί ορισμοί και κανονιστικό πλαίσιο, Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ανάλυσης κύκλου ζωής υλικών, Βιβλιογραφία

ISBN: 978-960-418-946-5
Κωδικός Ευδόξου: 102071944
Έκδοση: 2η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 648
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 17 x 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ
Για Διδάσκοντα: ΣΧΗΜΑΤΑ/ΠΙΝΑΚΕΣ

Υποστηρικτικό Υλικό

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 213912 / 247887 ή στείλτε μας email στο info@tziola.gr, για να σας αποστείλουμε το υποστηρικτικό υλικό του βιβλίου (μόνο για καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπ/σης που έχουν υιοθετήσει το σύγγραμμα στη διδασκαλία τους μέσω του συστήματος του Ευδόξου).
Συγγραφέας:Δεληγιαννάκης Ι.

Ο Iωάννης Δεληγιαννάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικοχημείας Υλικών και Περιβάλλοντος του ιδίου πανεπιστημίου (nanomaterials.physics.uoi.gr). Είναι εκλεγμένος επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Zυρίχης. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και στο Section de Bioénergétique του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CEA) του Université Paris-Saclay στη Γαλλία. Έχει υπηρετήσει ως εκλεγμένος πρόεδρος της International Humic Substances Society (2018-2020). Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων νανοϋλικών σε βιομηχανική κλίμακα και τις εφαρμογές τους σε πράσινες περιβαλλοντικές τεχνολογίες με έμφαση στην παραγωγή Η2 από Η2Ο και την μετατροπή του CO2 σε υγρά καύσιμα επόμενης γενιάς. Επιπλέον, η έρευνά του περιλαμβάνει τη μελέτη της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς νέων νανοϋλικών, καθώς και την κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους και του κύκλου ζωής τους. Έχει συγγράψει περισσότερα από 200 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και δύο διδακτικά βιβλία στα ελληνικά. Το 2022 συνέγραψε το βιβλίο Υλικά και Περιβάλλον (2η Έκδοση) Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ, με έμφαση στη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ανάλυση κύκλου ζωής τεχνολογικών υλικών και νανοϋλικών νέας γενιάς.  Το σύγγραμμα αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός αυτοτελούς διδακτικού συγγράμματος στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων στις αρχές της Επιστήμης των Υλικών, σε άμεση σύνδεση με τις περιβαλλοντικές διεργασίες και το κανονιστικό-νομικό πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.