• Θάνος Θεόδωρος, Κογκίδου Δήμητρα,

ISBN: 978-960-418-516-0

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102071961

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2022

ΣΕΛΙΔΕΣ: 336

ΕΠΙΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θεόδωρος Θάνος, Δήμητρα Κογκίδου

Κατηγορίες: , , .

Φύλο και Εκπαίδευση: Για μία Συμπεριληπτική Εκπαίδευση Χωρίς Βία και Διακρίσεις

Συγγραφέας/είς: “Θάνος Θεόδωρος” “Κογκίδου Δήμητρα

Υπο Έκδοση

Στην Ελλάδα, στη συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις στην εκπαίδευση, η οποία διαρκεί αρκετές δεκαετίες και έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εμπειρικές μελέτες με την οπτική του φύλου που αναδεικνύουν το πλέγμα των έμφυλων ανισοτήτων και το τεκμηριώνουν, σχετικά πρόσφατα, μπήκε και το αίτημα για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας. Η εκπαίδευση παράγει, συντηρεί και αναπαράγει την έμφυλη ανισότητα και ασυμμετρία. Πως γίνεται αυτό; Μέσω των αναλυτικών προγραμμάτων, της οργάνωσης και διοίκησης, του παιδαγωγικού υλικού, του κρυφού αναλυτικού προγράμματος κ.ά. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αναδεικνύουν τον τρόπο, τα μέσα και τις πρακτικές που το εκπαιδευτικό σύστημα συντηρεί και αναπαράγει την άνιση θέση των φύλων στον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας και τις εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα φύλα.

Συλλογικό έργο

Περιέχει: Έμφυλες σχέσεις και ανισότητες στην εκπαίδευση, Θέματα Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας στην εκπαίδευση, Εκπαιδευτικά Προγράμματα με την οπτική του φύλου

ISBN: 978-960-418-516-0
Κωδικός Ευδόξου: 102071961
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 336
Επιστ. Επιμέλεια: Θεόδωρος Θάνος, Δήμητρα Κογκίδου
Εκτύπωση: Μονόχρωμο
Διαστάσεις: 17 x 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Συγγραφέας:Θάνος Θεόδωρος
Ο Θεόδωρος Θάνος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση, την εκπαίδευση και αγορά εργασίας, την κοινωνικοποίηση στην οικογένεια και το σχολείο, τη σχολική βία και παραβατικότητα και τη σχολική διαμεσολάβηση.
Συγγραφέας:Κογκίδου Δήμητρα
Η Δήμητρα Κογκίδου είναι καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Ψυχολογία με έμφαση στο σχεδιασμό ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων». Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη λήψη του διδακτορικού της εργάστηκε καταρχήν στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (Κ.Ψ.Υ.) Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μονογονεϊκών οικογενειών) και της εκπαίδευσης (ιδιαίτερα με θέματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης). Τα γνωστικά αντικείμενα ειδίκευσης και ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οικογενειών και πολιτικών για τις οικογένειες (με έμφαση στις μονογονεϊκές και ομογονεϊκές οικογένειες), καθώς και στις σπουδές φύλου (με έμφαση σε θέματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης, ταυτοτήτων φύλου και διακρίσεων, έμφυλης βίας, ομοφοβίας στην εκπαίδευση και έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών). Έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με τη Ψυχολογία, τις Ταυτότητες Φύλου, τις Οικογένειες, την Αντιρατσιστική/Αντισεξιστική/Διαπολιτισμική εκπαίδευση, τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, το Φύλο και Παιχνίδι κ.ά. Είχε διοικητικές θέσεις στην Παιδαγωγική Σχολή και στο ΑΠΘ, όπως, Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Π.Τ.Δ.Ε., μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Ελλάδα κ.ά. Στην Κύπρο ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) για μια θητεία. Σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ.