• Μοίρα Πολυξένη, Μυλωνόπουλος Δημήτριος, Στεργίου Δημήτριος,

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

Νέο
ISBN: 978-618-221-074-1

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: Αναμένεται

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2024

ΣΕΛΙΔΕΣ: 640

Κατηγορία: .
Κατηγορία:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συγγραφέας/είς: “Μοίρα Πολυξένη” “Μυλωνόπουλος Δημήτριος” “Στεργίου Δημήτριος

Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνής Διάσταση

Με το σύγγραμμα αυτό επιδιώκεται μια βασική προσέγγιση στο πολυεπίπεδο και πολυδαίδαλο πλαίσιο της κρατικής παρέμβασης στην τουριστική δραστηριότητα. Η παρέμβαση του κράτους καταγράφεται σε όλα τα στάδια του τουριστικού φαινομένου και σε όλα τα πεδία της τουριστικής δραστηριότητας. Το κράτος, με σκοπό να επηρεάσει και να ρυθμίσει τους όρους και τη διαδικασία πραγματοποίησης της ταξιδιωτικής μετακίνησης μεταξύ των χωρών, παρεμβαίνει στο σύνολο της τουριστικής αγοράς, δηλαδή τόσο στην τουριστική ζήτηση όσο και στην τουριστική προσφορά.

Το βιβλίο απευθύνεται στους φοιτητές των σχολών διοίκησης και οικονομίας και ειδικότερα των τμημάτων δημόσιας διοίκησης, διοίκησης τουρισμού και διαχείρισης πολιτισμού. Επίσης, αφορά τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους δημόσιους υπαλλήλους που θέλουν να κατανοούν το πολυεπίπεδο της παρέμβασης του Δημοσίου στον τουρισμό, αλλά και όποιον επιθυμεί να εντρυφήσει στον απαιτητικό χώρο της δημόσιας διοίκησης τουρισμού. Παράλληλα, φιλοδοξεί να συμβάλει στον επιστημονικό διάλογο που σκοπεύει στη διαμόρφωση της κατάλληλης τουριστικής πολιτικής της χώρας μας.

Περιέχει: Πρόλογος - Άνθρωπος και Δίκαιο - Κράτος - Η Κρατική Παρέμβαση στον Τουρισμό - Τομείς Κρατικής Παρέμβασης στον Τουρισμό - Η Ελληνική Κρατική Παρέμβαση στον Τουρισμό - Η Δημόσια Διοίκηση - Υπουργείο Τουρισμού - Συναρμόδια Υπουργεία στον Τουρισμό - Η Βουλή - Η Κεντρική Διοίκηση – Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - Τα Δικαστήρια - Οι Ανεξάρτητες Αρχές - Κράτος, Διεθνείς Οργανισμοί και Τουρισμός - Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Κρατικής Παρέμβασης στον Τουρισμό - Η Διεθνής Διάσταση της Κρατικής Παρέμβασης στον Τουρισμό – Βιβλιογραφία - Ευρετήριο

ISBN: 978-618-221-074-1
Κωδικός Ευδόξου: Αναμένεται
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2024
Σελίδες: 640
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 17 x 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Συγγραφέας:Μοίρα Πολυξένη

Η Πολυξένη Μοίρα είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο την «Κοινωνιολογία του Τουρισμού». Είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήματος Κοινωνιολογίας (1997) με βαθμό «Άριστα». Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην περιφερειακή ανάπτυξη (διετείς σπουδές) από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (1985, «Άριστα»). Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1982, «Άριστα», 10). Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της υπήρ- ξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Επίσης, ως πρωτεύσασα σε κάθε έτος σπουδών έλαβε πληθώρα βραβείων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1994) και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (1999). Υπηρέτησε ως διοικητικό στέλεχος στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (1983-2000) μετά από επιτυχή συμμετοχή σε αντίστοιχο γραπτό διαγωνισμό.

Από το έτος 2000 διδάσκει ανελλιπώς στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 20 πανεπιστημιακών εγχειριδίων και πληθώρας επιστημονικών άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει διαρκή συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κεντρικής και Ν. Αμερικής.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό, στον θαλάσσιο τουρισμό, στον πολιτισμικό-βιομηχανικό τουρισμό κ.λπ.

Ο Δημήτρης Ν. Μυλωνόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο «Νομική Επιστήμη και Εργασιακές Σχέσεις». Φοίτησε στα Πανεπιστήμια: Δημοκρίτειο Θράκης, Πάντειο Αθηνών, Χαροκόπειο Αθηνών, Οικονομικό Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών, αποκτώντας πτυχίο Νομικής, πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης, πτυχίο Επικοινωνίας-Μέσων και Πολιτισμού, πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Διοικητικό Δίκαιο, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο ΜΠΣ Ζώα: Ηθική-Δίκαιο-Ευζωία και διδακτορικό τίτλο στο Δημόσιο Δίκαιο. Επίσης έχει ετήσια μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη ναυτιλιακή επιστήμη από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Τμήμα Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος) και μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διδακτική και αξιολόγηση από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Στην τελευταία εικοσιπενταετία έχει διδάξει, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, νομικά μαθήματα στην τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση - Πανεπιστημιακή (Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Πάτρας, Δυτικής Ελλάδας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Τεχνολογική (ΑΤΕΙ Ηπείρου, Πάτρας και Πειραιά), Στρατιωτική (Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Σχολή Ικάρων) και Αστυνομική (Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας). Επίσης έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης / Τμήμα Τουριστικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΙΝΕΠ) και στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών. Υπηρέτησε ως αξιωματικός Λιμενικού Σώματος, για δεκαοκτώ και πλέον έτη, σε επιτελικές θέσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και σε Λιμενικές Αρχές της χώρας ασχολούμενος με θέματα εμπορικής ναυτιλίας και τουριστικής ναυτιλίας. Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας λιμένων και ειδικότερα των τουριστικών λιμένων. Είναι κριτής σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας βιβλίων και επιστημονικών άρθρων με νομικό, ναυτιλιακό και τουριστικό περιεχόμενο. Εισηγήσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια τουρισμού στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη νότιο Αμερική και στην Ασία.

Ο Δημήτριος Π. Στεργίου είναι Αναπληρωτής Κοσμήτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΔΤΕ)». Το 1999 απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο (MSc) στην «Τουριστική Διοίκηση & Μάρκετινγκ» με έπαινο από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι Διδάκτωρ Τουριστικής Διοίκησης και Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Surrey (Ιούλιος 2004) του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτει άνω των 15 ετών διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία ως ερευνητής και σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναπτύσσονται στον ευρύτερο χώρο της τουριστικής διοίκησης και της τουριστικής εκπαίδευσης. Είναι Βοηθός Αρχισυντάκτη (Assistant Editor) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Air Transport Studies και μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board Member) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Tourism Review.