• Πολύζος Σεραφείμ

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

ISBN: 978-960-418-740-9

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102073459

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2022

ΣΕΛΙΔΕΣ: 712

ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ

Κατηγορίες: , , , .

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συγγραφέας/είς: Πολύζος Σεραφείμ

€65.89

Ποσότητα:

H βελτιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας, η οποία αποτελεί βασική επιδίωξη κάθε εφαρμοζόμενης αναπτυξιακής πολιτικής, είναι στενά συνδεδεμένη με τον τρόπο λήψης και κατανάλωσης των φυσικών πόρων ή των περιβαλλοντικών αγαθών, αλλά και της γενικότερης διαχείρισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η διαχείριση των φυσικών πόρων θα πρέπει να στηρίζεται στην ορθολογική τους εκμετάλλευση, η οποία θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ή αειφόρο ανάπτυξη.

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται έναν σημαντικό αριθμό θεμάτων, τα οποία σχετίζονται με τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Natural Resources Management and Sustainable Development). Περιλαμβάνει είκοσι (20) κεφάλαια, στα οποία αναλύονται πολλές πτυχές της αειφόρου αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθώς και των περιβαλλοντικών αγαθών γενικότερα. Στα κεφάλαια αυτά παρέχονται βασικές γνώσεις για τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος ή των περιβαλλοντικών αγαθών και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ αναλύεται η βιώσιμη ανάπτυξη και η διαχείριση φυσικών πόρων σε ένα οικονομικό πλαίσιο.

Το βιβλίο μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη δημιουργία μιας ισχυρής βάσης για μια ουσιαστική θεώρηση του ρόλου της διαχείρισης των φυσικών πόρων και της βιώσιμης ανάπτυξης με συνυπολογισμό του κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Επίσης, μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά ένα «κενό» ή να εμπλουτίσει την υπάρχουσα σχετική ελληνική βιβλιογραφία και να ικανοποιήσει τις διδακτικές ανάγκες πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων στα σχετικά μαθήματα.


Περιέχει: Πρόλογος - Περιγραφή των φυσικών πόρων και ανάλυση βασικών εννοιών - Το περιβάλλον και τα  προβλήματά του - Οι έννοιες της ανάπτυξης και της αειφορίας - Το έδαφος ως φυσικός πόρος  - Η κυκλική οικονομία - Αξιολόγηση έργων και επενδύσεων - Αποτίμηση αξίας περιβαλλοντικών αγαθών - Μέθοδοι βελτιστοποίησης σε περιβαλλοντικά προβλήματα - Εισαγωγή στην οικονομική του περιβάλλοντος - Θεωρητική ανάλυση της οικονομικής του περιβάλλοντος - Ρύπανση και προστασία του περιβάλλοντος - Βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων - Αστικό και περιαστικό πράσινο - Αποκατάσταση τοπίου και φυσικού περιβάλλοντος - Οι επιδράσεις των οδικών και μεταφορικών έργων στο περιβάλλον και την ανάπτυξη - Φράγματα, περιβάλλον και ανάπτυξη - Αγροτικός αναδασμός και ανάπτυξη - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Τουρισμός και περιβάλλον - Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων - Ευρετήριο

ISBN: 978-960-418-740-9
Κωδικός Ευδόξου: 102073459
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 712
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 21 x 29
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ
Για Διδάσκοντα: ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ

Υποστηρικτικό Υλικό

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 213912 / 247887 ή στείλτε μας email στο info@tziola.gr, για να σας αποστείλουμε το υποστηρικτικό υλικό του βιβλίου (μόνο για καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπ/σης που έχουν υιοθετήσει το σύγγραμμα στη διδασκαλία τους μέσω του συστήματος του Ευδόξου).
Συγγραφέας:Πολύζος Σεραφείμ

Ο Δρ Σεραφείμ Πολύζος είναι Πολιτικός Μηχανικός και Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Αστική Ανάπτυξη, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων, την Αξιολόγηση Έργων και Επενδύσεων, τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Είναι Επιστημονικός Ερευνητής και Διευθυντής στο «Εργαστήριο Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Πολιτικών και Προγραμμάτων» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί ως μελετητής και επιβλέπων μηχανικός σε Ειδικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, πρ. ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΔΕ Φράγματος Σμοκόβου, ΕΥΔΕ Έργων Αχελώου). Περισσότερα από 200 άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, σε κεφάλαια βιβλίων και σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συγγράψει επτά βιβλία, ενώ από τις Εκδόσεις Τζιόλα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του «Προγραμματισμός και Οργάνωση των Έργων» και «Φυσικοί πόροι, Περιβάλλον και Ανάπτυξη».